RYTV-hankeohjelman Rakennetun ympärsitön nimikkeistöjen kehittäminen –projekti toteutettiin kevään 2024 aikana. Projektin taustalla olivat vuonna 2019 toteutetut nimikkeistöselvitykset.
Projektin tuloksina saatiin
Työssä ei tehty nimikkeistöjen yksityiskohtaista sisällön kehitystä.
Julkaisussa olevia kuvia voi tarkastella Miro-pohjalla (linkki kuvan yhteydessä). Lisäksi kuvien pdf-tiedostot löytyvät sivun lopusta liitteinä.
Projektityössä vaikuttivat mukana projektiryhmä, asiantuntijajäsenet sekä ohjausryhmä. Projektipäällikkönä toimi Johanna Jalas (Ramboll). Projektiryhmä kokoontui säännöllisesti projektityön aikana. Projektin aikainen työskentely toteutettiin pääosin Teams-kokouksilla, Teams-alustalla ja sekä Miro-alustalla. Ohjausryhmä piti projektin aikana neljä kokousta.
Sidosryhmät osallistettiin työhön perustamalla palautekanava ja järjestemällä keskustelutilaisuus 15.4.2024.
Projektityön laadunvarmistusta varten pidettiin RYTV Päätoimikunnan teknisen ryhmän katselmointi 10.6.2024.
Projektiryhmän jäsenet ja asiantuntijat: Johanna Jalas (Ramboll), Juha Liukas (Sitowise), Tomi Henttinen (Gravicon), Teppo Rauhala (Sitowise), Loviisa Luoma (Sitowise), Jari Kainuvaara (Sitowise), Sari Suvanto (Ramboll), Niki Tapper (Ramboll), Veli-Pekka Koskela (Ramboll)
Ohjausryhmän jäsenet: Tarmo Savolainen ja Minna Torkkeli (Väylä), Juho Malmi ja Olli Ruusunen (Senaatti), Tomi Marjamäki (YM) sekä Annina Lehikoinen (Rakennustietomalli Oy)
Lisäksi buildingSMART Finlandin toimisto avusti projektiviestinnässä.
Luokittelut ja nimikkeistöt ovat olennainen osa rakennetun ympäristön tiedon yhteentoimivuutta sekä koneluettavuutta. Luokitteluja ja nimikkeistöjä tarvitaan ryhmittelemään ja jäsentämään tietoja, ja tukemaan toimijoiden väliseen tiedonvaihtoon kehitettyjä tietorakenteita ja tiedostomuotoja. Luokittelujen, nimikkeistöjen ja sanastojen avulla koneluettava tieto voidaan tehdä ihmisluettavaksi. Ja päinvastoin.
Suomessa rakennetun ympäristön kokonaisuudessa on käytössä useita nimikkeistöjä ja ne kohdistuvat pääasiallisesti omille toimialueilleen.
On havaittu, että nykyiset nimikkeistöt eivät kata kuin osan näkökulmista ja tarpeista. Yleisesti käytössä olevat nimikkeistöt voivat olla ryhmittelyltään päällekkäisiä tai ne ovat sisällöltään ristiriitaisia. Niiden epäjohdonmukaisuus hankaloittaa koneluettavien tietojen hyödyntämistä rakentamiskohteiden elinkaaren eri vaiheissa ja eri toimijoiden välisessä tiedonvaihdossa, informaation hallinnassa ja mallinnuksessa kokonaisuudessaan.
On myös havaittu, että olemassa olevia nimikkeistöjä ei käytetä tarkoituksenmukaisesti. Luokittelun ja ryhmittelyn käyttötarkoitus ja tärkeyttä ei ymmärretä. Tiedon tuottajilla ja käyttäjillä on erilaiset näkemykset siitä, mihin luokitteluja ja nimikkeistöjä tarvitaan tai miksi niiden käyttäminen on tärkeätä.
Kokonaisvaltaista suunnitelmaa rakennetun ympäristön nimikkeistöjen kehittämiseksi ei ole laadittu, vaikka sen tarve tunnistettiin Kiinteistö- ja rakentamisalan nimikkeistövertailutyön yhteydessä vuonna 2019.
”Rakennetun ympäristön tiedonhallinnan standardisointi - Nykytilan kartoitus ja ehdotus toimenpiteistä” eli Rasti-projektin loppuraportissa (2019) todetaan:
”Kaikkien toimenpidepolkujen ensimmäinen ja yhteinen tekijä on tiedonhallintaa ja rakentamisen tietomallintamista tukevien, kansainvälisesti yhteensopivien käsitteiden ja sanastojen sekä kansainvälisiin standardeihin perustuvien nimikkeistöjen kehitystyö.”
Projektin lopputuotoksina syntyivät:
Tuotokset esitellään tarkemmin seuraavissa kappaleissa.
Projektin aikana laadittiin listaus kansallisista sanasto-, nimikkeistö- ja luokittelujulkaisuista. Listauksen lähtötietona käytettiin RYHTI-hankkeessa toteutetun projektin Liikenneväylien, liikennealueiden, viheralueiden ja yleisten alueiden tietojen jäsentely yhteydessä laadittua listausta.
Kullakin taulukon rivillä on esitetty lähtöaineiston nimi (Aineisto), jotka luokiteltiin seuraaviin kategorioihin: Sanasto, Nimikkeistö, Luokittelu, Luokitus, Koodisto, Skeema, Ohje, Muu
Aineistojen metatiedoiksi valittiin: Aineisto (nimi), suomi/kv, tyyppi, vastuutaho, kuvaus/käyttötarkoitus, asiasanat sisällöstä, tausta, käyttäjät, julkaisu/päivitysajankohta, käyttöoikeus, linkki aineistoon tai sen tietoihin, kirjauspäivä & huomiot.
Taulukkoa täydennettiin koko projektin aikana työryhmän toimesta ja luonteenomaista oli, että eri aineistoja löytyi ”koko ajan” lisää. Projektin päättyessä lähtötietotaulukossa on kaikkiaan yli 170 riviä.
Listaus ei ole edelleenkään kaiken kattava, koska eri toimijat julkaisevat jatkuvasti ohjeita ja muita julkaisuja, jotka sisältävät esimerkiksi termiluetteloita tai sanastoja.
Nimikkeistökartan laatimista varten listauksen aineistoista valittiin Nimikkeistö- ja Sanasto-kategoriat. Näitä aineistoja on yhteensä 47 kpl.
Nimikkeistökartalla nimikkeistöjulkaisut on sisältönsä mukaisesti sijoitettu standardin ISO 12006-2 (2015) mukaiseen viitekehykseen (luokitteluteemojen ryhmittely).
Nimikkeistökartan tavoitteena on havainnollistaa, miten nykyiset Suomessa yleisesti käytössä olevat nimikkeistöt sijoittuvat ko. standardin viitekehykseen.
Nimikkeistökartan pohjana käytetyssä kaaviossa on esitetty standardin ISO 12006-2 (2015)* suosittamat luokitteluiden jäsentelyn (luokat) ja niiden suomenkieliset käännökset.
Huomiona, että ko. standardissa ei ole esitetty valmista käyttöön otettavaa luokitusta, vaan suosituksen siitä, mitä tulee luokitella sekä luokittelun perusperiaatteet.
Standardisarjassa IEC/ISO 81346* kuvataan ylätason toteutus luokituksille ja niiden viitetunnukset ja niiden tunnisteet (aakkosnumeerinen koodausmenetelmä). Viron CCI-EE, Tanskan CCS ja Ruotsin CoClass ovat kansallisia toteutuksia ISO 81346-standardien pohjalta. Näissä luokitteluissa viedään luokitukset tarkemmalle tyyppitasolle.
*EN ISO 12006-2, Building construction - Organization of information about construction works Part 2: Framework for classification
*IEC/ISO 81346, Industrial systems, installations and equipment and industrial products — Structuring principles and reference designations
Sanastojulkaisut koostettiin ja ryhmiteltiin julkisiin ja maksullisiin julkaisuihin. Tavoitteena oli myös ryhmitellä sanastot nimikkeistökartan mukaisesti, mutta ajatuksesta luovuttiin. Useimmat sanastot ovat termistöltään laajoja ja useita osa-alueita koskevia, joten niitä on vaikea sijoittaa suoraan standardissa ISO 12006-2 esitetyn viitekehyksen jäsentelyyn.
Julkisiin aineistoihin tunnistettiin mm. ne sanastoaineistot, jotka on julkaistu Digi- ja väestötietoviraston yhteentoimivuusalustalla Sanastot-työkalussa, Sanastokeskuksen julkaisuissa, TEPA-termipankissa tai eri toimijoiden avoimilla www-sivuilla.
Tässä tarkastelussa maksullisiin aineistoihin tunnistettiin sanastoja ja termihakemistoja, jotka on julkaistu Rakennustiedon julkaisuissa (RYL-julkaisut, ohjekortit).
ISO julkaisee standardisarjaa ISO 6707 (Buildings and civil engineering works, Vocabulary, Parts 1-4). Ko. standardiin viitataan rakennettua ympäristöä käsittelevissä standardeissa.
ISO-standardien termit ja käsitteet (eng) ovat avoimesti saatavilla Online Browsing Platform -alustalla.
Projektin alussa avatun palautekyselyn kautta saatiin projektin aikana vastauksia yhteensä 16 kpl (tilanne 14.5.2024). Tuloksia esiteltiin sidosryhmätilaisuudessa, joka pidettiin 15.4.2024.
Kyselyssä pyydettiin arvioimaan tyytyväisyyttä olemassa oleviin, lähinnä infran ja rakennusten nimikkeistöihin. Kyselyssä kysyttiin näkemyksiä nimikkeistöjen käytön ohjeistamisesta, kehitysehdotuksia ja mahdollisesti puuttuvia nimikkeistöjä sekä kokemuksia kansainvälisistä nimikkeistöistä.
Vastausten vähäisyyden vuoksi tulosten analysointi oli haastavaa.
Palautteesta kuitenkin ilmenee tyytymättömyys erityisesti seuraaviin asioihin: yhteensopivuuden puutteet, terminologian epäjohdonmukaisuus, sekavat hierarkiat ja rakenteet, vanhentuneisuus sekä nimikkeistöjen käyttämiseen liittyvien ohjeistuksien ja vaatimusten puutteet.
Palautteen perusteella puuttuu nimikkeistöjä, joissa olisi huomioitu paremmin julkiset alueet kuten katu- ja puistoalueet, tunnelit sekä junarata- ja raitiotiet. Nimikkeistöjen haluttaisiin tukevan paremmin teknologioiden (ohjelmistot, formaatit) hyödyntämistä ja tiedonvaihtoa.
Projektityön aikana aihepiiriin liittyvään terminologiaan tunnistettiin seuraavat termit: ontologia, sanasto, nimistö, koodisto, luokittelu, luokitus, nimikkeistö, nimike. Näille haettiin kirjallisuudesta ja avoimista tietolähteistä määrittelyt. Jokaisen määrittelyn jälkeen on mainittu ko. määrittelyn lähde.
Huomioitavana seikkana on, että Suomessa nimikkeistö-julkaisuja käytetään sekä asioiden luokittelussa että niiden nimeämisessä.
Ontologia
Sanasto
Nimistö
Koodisto
Luokittelu
Luokitus
Nimikkeistö
Nimike
RYTV-hankeohjelman puitteissa käynnistetään selvitystyö, jossa toteutetaan hallinta- ja rahoitusmallien vertailu. Selvitetään organisoitumisen ja rahoitusmekanismin lisäksi sisällön päivitykseen ja julkaisemiseen liittyvä toiminta pääpiirteissään.
Suositellaan, että tarkasteltavaksi otetaan verrokkimaita, joissa on käytössä esim. seuraavat luokittelut: Uniclass, CCI, CCS, CoClass. Suomessa tarkasteltaviksi ehdotetaan perusnimikkeistöjen lisäksi esim. Lipas-liikuntapaikkajärjestelmä ja Sähkönimikkeistö 2020 Monialainen projektiryhmä laatii projektiehdotuksen RYTV-hankeohjelmaan.
Selkeytetään näkemystä nykyisten kansallisessa käytössä olevien sanastojen, luokittelujen ja nimikkeistöjen julkaisemisesta ja kehittämisestä, ja määritetään toimijat, joille jatkossa vastuu sanastoista ja nimikkeistöistä kuuluu.
Käydään neuvottelut ja muodostetaan yhteinen kansallinen konsensus (yhteisymmärryspöytäkirja MoU Memorandum of Understanding) toimijoiden ja tahojen rooleista hallinta- ja rahoitusmallissa. Neuvotteluihin osallistetaan kiinteistö- ja rakentamisalan yhteistyöjärjestöjen ja liittojen sekä viranomaisia edustavien tahojen (ministeriöt, virastot, liikelaitokset) lisäksi mm. SFS, Sanastokeskus, RTS-konserni, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset.
Selkeytetään, miten eri toimijoiden ja virastojen hallinnoimien/käyttämien skeemojen ja tietojärjestelmien tietorakennekuvauksien rooli ja asemoituminen liittyy sanasto- ja nimikkeistötyöhön (esim. Väyläviraston järjestelmät, RYHTI-järjestelmä, HTJ 2.0, Infra-O).
Sanastojen ja nimikkeistöjen kehittämisen tueksi perustetaan monialainen valvova yhteistoimintaelin, joka huolehtii sanastojen ja nimikkeistöjen jatkuvasta ylläpidosta ja kehittämisestä huomioiden eri toimialakohtaisten sanastojen hallintamallit.
bSF ja Rakennustietomalli Oy käynnistää neuvottelut
Sanasto- ja nimikkeistötyössä tähdätään yhteisen kokonaisuuden kehittämiseen ja ylläpitoon ilman siiloutumista, ja tunnistetaan tämän näkemyksen pohjalta avoin vuorovaikutus- ja yhteiskehittämistyö tärkeäksi.
Laaditaan toimintamalli ja kuvataan palautteen käsittelyprosessi. Sovelletaan bSF-ylläpitoprojektin prosessikuvausta.
Sanastojen ja nimikkeistöjen korjaus- ja muutosehdotusten ja jatkuvan palautteen keräämisen palautekanavan kysymyksenasettelu muutetaan. Alustavana luokitteluna esim. pieni korjaus, päivitys, laajennus, uusi // general, technical, editorial.
Viestitään laajasti palautekanavasta ja aktivoidaan sinne saatavan palautteen käsittely.
Monialainen projektiryhmä laatii projektiehdotuksen RYTV- hankeohjelmaan.
Yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti.
Yhteistyössä vastuullisten toimijoiden ja yhteistoimintaelimen kanssa tunnistetaan olemassa olevat kansalliset substanssialakohtaiset työryhmät.
Aktivoidaan sanastojen ja nimikkeistöjen korjaus- ja muutosehdotusten käsittely osaksi myös bSF:n toimialojen toimintaa.
Aktiivinen viestintä.
bSF johtoryhmä ja valvova yhteistoimintaelin
RYTV-hankeohjelman puitteissa käynnistetään nykyisten Rakennustiedon julkaisemien perusnimikkeistöjen sekä termihakemistojen ja sanastojen (ainakin RYL-julkaisut, Y-alusta) sisältöjen mäppäys (vertailu ja ristiintarkastelu). Työn tavoitteena on tunnistaa konkreettisesti päällekkäisyydet ja ristiriitaisuudet sekä puuttuvat osa-alueet.
Tarkastelut pohjautuvat pääosin ISO 6707-standardisarjan ja SFS-EN ISO 12006-2 standardin sisältöihin ja viitekehykseen.
Monialainen projektiryhmä laatii projektiehdotuksen RYTV- hankeohjelmaan.
Valitaan edistettävät teemat sanasto- ja nimikkeistökarttojen sekä sisältöjen mäppäyksen pohjalta. Huomioidaan erityisesti ajankohtaiset tai tulossa olevat säädösohjaus ja kansainvälinen (EU-taso) yhteentoimivuus.
Sanasto- ja nimikkeistötyön kehittäminen pohjautuu tietorakenteisiin, skeemoihin ja prosessia ohjaaviin standardeihin. Standardien ja skeemojen muutosten vaikutukset tulee huomioida. IFC-skeeman ja luokitteluiden suhde tulee selkeyttää ja määritellä, ja tunnistaa sen pohjalta puuttuvat ja täydennettävät sanastot ja nimikkeistöt.
Tunnistetaan kansainvälisistä julkaisuista (esim. ISO-standardit) rakentamisalaan liittyviä sanastoja.
Tarkastelut pohjautuvat ISO 6707-standardisarjan, SFS-EN ISO 12006-standardisarjan ja muihin oleellisiin standardeihin sekä esim. EU-tason skeemoihin ja sanasto- ja luokittelujulkaisuihin.
Monialainen projektiryhmä laatii projektiehdotuksen RYTV- hankeohjelmaan.
RYTV-hankeohjelman puitteissa julkaistaan sanasto- ja nimikkeistökartat.
Viestitään projektin yhteydessä tehdyistä havainnoista.
Hyödynnetään tuloksia rahoitus- ja hallintamalliin liittyvien keskustelujen tukena, sekä kehitystyön ja muutostarpeiden tunnistamisessa.
Organisoidutaan alustavasti tunnistamaan ja tekemään tarvittavat muutokset sanasto- ja nimikkeistökarttoihin palautteen ja kehittämistyön perusteella. Julkaistaan päivitetty sanasto- ja nimikkeistökartta säännöllisesti (esimerkiksi 3 / 4 / 6 kk välein).
Mahdollisimman nopeasti tulee käynnistää RTS:n julkaisemien talo- ja infra-nimikkeistöjen ylläpito- ja julkaisuprosessit huomioiden RYL- ja muiden ohjekorttien päivitysprosessit.
Hanketoimisto ja bSF johtoryhmä
Laaditaan konkreettiset suositukset ja kriteerit sanastojen ja nimikkeistöjen ylläpidolle ja kehittämiselle. Huomioidaan verrokkimaiden ja kansallisten verrokkien kokemukset ja toimintamallit.
Suositukset ja kriteerit voivat liittyä myös sanaston, nimikkeistön tai nimikkeen tunnistamiseen (nimeäminen, numerointi, tunnukset jne.).
Huomioidaan suosituksissa sanaston ja nimikkeistön ylläpitoprosessin kytkeytyminen muihin kansallisiin instrumentteihin ja määrittelyihin (esim. sopimusehdot, tehtäväluettelot, yleiset laatuvaatimukset).
Monialainen projektiryhmä laatii projektiehdotuksen RYTV-hankeohjelmaan.
Nimikkeistöt pohjautuvat sanastoihin, sillä sanastot luovat perustan nimikkeistöille sekä (tietomallimuotoisen) tiedon ja informaation vakioinnille.
Projektityössä on noussut esille viisi suositusta.
Lisäksi tulisi harkita, että (ainakin jatkossa) termin nimikkeistö sijaan käytettäisiin termiä luokittelu (classification).
Nimikkeistöjen kehitystyötä voidaan tehdä useassa erillisessä kehitysprojektissa monien tahojen toimesta, mutta projektien keskinäiset riippuvuussuhteet tulee tunnistaa ja tiedostaa.
Sanasto- ja nimikkeistötyön tuotoksien tulee olla yhteisellä tasolle hyödynnettävissä, eli saatavilla avoimena aineistona.
Liitteet:
Oheismateriaalit: